Pepelnica ili Čista srijeda – počinje korizma

0

Pepelnica ili Čista srijeda označava početak korizme (četrdesetodnevnice). Odnosno vremena od 40 dana posebnog oblika pokorničke priprave za proslavu Kristova vazmenoga otajstva (smrt, ukop i uskrsnuće Kristovo).

Pepelnica tako svojom simbolikom ima ne samo individualni karakter obraćenja, nego i ekleziološki i socijalni. Riječ je o svojevrsnom pozivu na opće obraćenje i promjenu ponašanja. Odnosno poziv je to na odbacivanje svega onoga što nas čini manje kršćanima u izvornom smislu. Poziv na prianjanje uz sve ono pozitivno što bi trebalo biti istinski identitet svakog kršćanina i cijele Crkve.

Pepelnica

I sami nazivi – Pepelnica i Čista srijeda – imaju svoju simboliku, koja nas poziva na dublje promišljanje i promjenu srca. Pepelnica tako svoj naziv vuče iz obreda pepeljenja. Tada svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im, već prema običajima kraja, pepelom radi znak križa na čelu, i pri tome izgovara riječi: „Obratite se i vjerujte evanđelju.” Ponegdje se mogu čuti i riječi iz ranijih obrednika: „Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti”.

Pepeo kojim se vjernici posipaju ili im se pepelom znamenuje križ na čelo, dobiva se od spaljenih grančica prošlogodišnje Cvjetnice. Na taj se način povezuju svečani Kristov ulazak u Jeruzalem i klicanje naroda te početak Kristove muke, koji obilježavamo na Cvjetnicu. Posipanje pepela na Čistu srijedu svojevrsni je podsjetnik na Kristovu patnju te vjernikovu spremnost sudjelovati svojim odricanjima i drugim oblicima pobožnosti u toj Kristovoj žrtvi. Posipanje pepela u kršćanskoj tradiciji označava pokoru i spremnost na novi život. Upravo nas na to podsjećaju riječi: „Obratite se i vjerujte evanđelju”, dok nas formula starijih obrednika („Sjeti se, čovječe…”) podsjeća na našu smrtnost i prolaznost. Također i na potrebu da se u punoj poniznosti podložimo Bogu, svome Stvoritelju.

Čista srijeda

Kako Pepelnica uvijek pada u srijedu i kako je riječ o pozivu na unutrašnje čišćenje, jasno je zašto se naziva i Čista srijeda. Da bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijedanim postom i nemrsom. Postiti znači najesti se jednom do sita u danu. Ne mrsiti znači ne jesti meso (obično se osim mesa ne jedu ni mlijeko, jaja i mliječni proizvodi). Naglasak je, dakle, na umjerenosti u hrani, štoviše dragovoljnom gladovanju, kako bi se time posebno istaknula spremnost na žrtvu i odricanje iz ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti.

Post obvezuje sve vjernike katolike od navršene 18. do započete 60. godine života. Nemrs obvezuje sve katolike koji su navršili 14 godina života u sve petke, a napose korizmene, osim onda kada na taj dan padne svetkovina. Post i nemrs ne obvezuju one koji se nalaze u težim životnim situacijama. To su npr. bolesnici, trudnice, dojilje, putnici ili oni kojima je zbog trenutačnih okolnosti u kojima se nalaze teško postiti i ne mrsiti. U takvim se okolnostima preporučuje, ako je to fizički moguće, da se post i nemrs zamijene nekim drugim djelom pokore.

Odricanje i opredjeljivanje 

Čista srijeda je dan koji nas svojom simbolikom poziva postajati sve više i više Božja djeca. Odnosno da kroz naredno vrijeme korizme nastojimo mijenjati vlastito ponašanje. Posebice u dva vida. S jedne strane zauzetijim nastojanjem oko odbacivanja svih onih osobnih mana koje jasno uviđamo i za koje itekako osjećamo da nas čine manje ljudima. S druge strane u nastojanju oko opredjeljivanja za dobro, za pozitivnosti, za pomaganje drugima, za osjećaj prema ljudima u potrebi itd. U tom je smislu važno ne zanemariti ni jedan ni drugi vid. Važno je i odreći se nečega i opredijeliti se za nešto.

Uz post, pokoru i brigu za bližnjega, Crkva će zato posebno naglašavati i važnost ustrajne molitve, kako osobne, tako i zajedničke. U tom će smislu naročito poticati na pobožnost križnog puta. Takvo izgrađivanje i pojedinaca i zajednice kroz navedene oblike odricanja i molitvenog predanja, ima za cilj voditi nas u sve dublje proživljavanje i razumijevanje Kristova vazmenoga otajstva. Konačno, do duboke zahvalnosti Presvetome Trojstvu na daru otkupljenja.

Izvor: Narod.hr

Slika: Sisačka biskupija

Share.

About Author

Comments are closed.