I tijekom 2024. godine osigurana cjelogodišnja hitna helikopterska služba u našoj županiji

0

Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravstva i Dubrovačko-neretvanska županija sklopili su III. Dodatak Sporazumu o suradnji kod provedbe zračnog prijevoza kojim se i za 2024. godinu osigurava cjelogodišnja hitna helikopterska medicinska služba na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Podsjećamo da je hitna helikopterska medicinska služba uspostavljena kao pilot-projekt 2016. godine kada je potpisan Sporazum između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva i Dubrovačko-neretvanske županije. Usluga se nastavila pružati u narednom razdoblju tijekom ljetnih mjeseci da bi se u ožujku 2021. godine napravio veliki iskorak za sigurnost i očuvanje zdravlja svih građana i gostiju Dubrovačko-neretvanske županije kada je uspostavljena cjelogodišnja hitna helikopterska služba.

Omogućavanje brzog prijevoza teško stradalih, teško oboljelih ili ozlijeđenih osoba, u većini je slučajeva presudan za spašavanje njihovih života, pogotovo ako se unesrećena osoba transportira u medicinsku ustanovu unutar prvog sata, tzv. „zlatnog sata“, mogućnost preživljavanja se znatno povećava. Uzimajući u obzir geografsku konfiguraciju, odnosno dislociranost i prometnu izoliranost pojedinih ruralnih dijelova i otoka Županije, neophodan je sustav helikopterskog hitnog medicinskog prijevoza unesrećenih koji funkcionalno nadopunjava postojeći sustav hitne medicinske pomoći kopnenim i pomorskim sredstvima.

Helikopteri također povećavaju efikasnost hitne medicinske operative jer omogućavaju izravan i brz pristup većim specijalističkim i sub-specijalističkim bolničkim centrima.

U 2023. godini uspješno su obavljene 354 intervencije hitne helikopterske medicinske službe u našoj županiji.

Dubrovačko-neretvanska županija i ovim putem zahvaljuje Ministarstvo zdravstva, kao i Ministarstvu unutarnjih poslova na suradnji.

Dubrovačko-neretvanska županija

Share.

About Author

Comments are closed.