Pero Džeko novi predsjednik Udruge „Slatki“

0

Pero Džeko novi je predsjednik Udruge „Slatki“, odlučeno je na izbornoj skupštini pločanske udruge osoba oboljelih od šećerne bolesti. Za dopredsjednika udruge izabran je Tonći Krilić, a tajnica je Sonja Čehić.

Džeko je dugogodišnji član udruge i delegatima se zahvalio na ukazanome povjerenju. „Planiramo dodatno omasoviti članstvo udruge i privući što veći broj mladih ljudi. Šećerna bolest predstavlja rastuću pandemiju diljem svijeta i jedan je od glavnih  zdravstvenih izazova naše generacije. Po mjesnim odborima ćemo organizirati akcije mjerenja šećera, krvnog tlaka, zasićenost kisika u krvi, masnoće u krvi, pulsa i obavljat ćemo edukaciju građana o šećernoj bolesti, kao i o načinima prevencije te i drugih kroničnih bolesti,  a mjerenja šećera će, kao i do sada biti organizirana nekoliko puta mjesečno u našim prostorijama u Rogotinskoj 5. Također ćemo nastaviti razvijati  suradnju s drugim udrugama s gradskoga područja i organizirati edukativne izlete“, rekao je novi predsjednik „Slatkih“.

2

Posebnu zahvalu za dugogodišnje uspješno vođenje udruge prisutni su odali Matildi Viskić, neumornoj volonterki koja je, uz jedan prekid, udrugu vodila od 2007. godine.

„Slatki“ će uskoro napuniti respektabilne 24 godine, osnivačka skupština udruge održana je 15. travnja 2000. godine. Prva predsjednica „Slatkih“ bila je danas pokojna Mirjana Putica, koja je tu dužnost obnašala sve do svoga preranog odlaska 2007. Nakon nje, predsjednica je sve do sada bila Matilda Viskić s izuzetkom jednog mandata kojeg je u periodu 2012.-2013. obnašao Tonći Krilić.

Podsjetimo, prema posljednjim podacima, u Europi oko 60 milijuna ljudi ima šećernu bolest. Predviđanja govore da će do 2030. godine broj osoba s šećernom bolešću porasti na 66 milijuna, što će dovesti do velikih ljudskih i ekonomskih troškova. Šećerna bolest tipa 2, koja značajno utječe na kvalitetu života, čini oko 90 posto svih slučajeva. Za razliku od šećerne bolesti tipa 1, koji je autoimuni poremećaj,šećerna bolest tipa 2 je kronično i progresivno stanje koje se razvija tijekom vremena i povezano je s kombinacijom životnih navika, okolišnih, genetskih i drugih čimbenika.

Share.

About Author

Comments are closed.