Uklanjaju barijere: Pločanski “Radosni” proslavili 24 rođendan!

0

Pločanski “Radosni”, sa svojih 190 članova ovih dana obilježavaju hvale vrijedan jubilej – 24 godine rada! Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Radost” djeluje na području Grada Ploča i Dubrovačko – neretvanske županije od 2000. godine  s ciljem skrbi i rehabilitacije djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji i svojim programima i projektima unaprjeđuje kvalitetu njihovog življenja i socijalnu inkluziju u društvu. Udruga u  svoj rad uključuje volontere i senzibilizira javnost za problem, potrebe i mogućnosti osoba s invaliditetom. Kroz projektne i programske aktivnosti udruga ima utjecaj na kreiranje lokalnih i javnih politika za osobe s invaliditetom, kao i stvaranje humanijeg  okruženja, u kojem su oni bitni čimbenici izjednačeni sa svim drugim građanima (uklanjanju barijera, zapošljavanju marginaliziranih skupina i sl.).

r4 r3 r2 r1

Kroz 24 godine djelovanja Udruga je provela i provodi niz programa koje su prepoznali i podržavaju Grad Ploče , Dubrovačko-neretvanska županija, ministarstva RH, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva , poslovni sektor i građani.

Portal Rogotin i Dubrovački vjesnik donose lijepu priču o udruzi “Radost” Ploče!

“Ponosni smo na svoj rad i zahvaljujemo svima koji nas podržavaju u našoj misiji da djecu s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom ravnopravno uključimo u život zajednice i donesemo  im radost koju zaista zaslužuju”, ističe Nada Boras, predsjednica Udruge.

r5 r6 r7 r8

Udruga pruža nepostojeće ,nedostatne i unapređuje  socijalne usluge poludnevnog boravka, osobne asistencije , psihosocijalne podrške, logopedske terapije , pomoćnike u nastavi, radnu terapiju, edukacijsku rehabilitaciju, korištenje slobodnog vremena, savjetovanja i edukacije. Do sada je provedeno preko 200 projekata financiranih od strane lokalne i regionalne samouprave, državnih ministarstava, Nacionalne zaklade, Europskog socijalnog fonda , stranih fundacija (AED,CNF), poslovnog sektora i donacija građana. Udruga trenutno provodi dva trogodišnja programa financirana od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike i institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. “Također provodimo projekt „Ravnopravno roditeljstvo Moj tata je in“ koji financira Središnji ured za demografiju i mlade, projekt Pomoćnici u nastavi za 2023./2024. školsku godinu  i Izravnu dodjelu sredstava za nastavak financiranja usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom koje uslugu koriste temeljem projekata financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda do 29. Veljače 2024. Od 7. rujna 2023. udruga je ušla u Mrežu pružatelja socijalnih usluga – Poludnevni boravak  i  za socijalnu uslugu Osobna asistencija za osobe s invaliditetom. Trenutno zapošljavamo 22 djelatnika (2 mag. logopedije, 1 edukacijskog rehabilitatora , 1 mag. pedagogije , 8 osobnih asistenata, 3 pomoćnika u nastavi , 1 voditeljicu poludnevnog boravka ,1 voditeljicu ureda , 1 projekt menadžera, 1 radnog instruktora , 1 domaćicu/spremačicu,  te 2 vanjska stručna suradnika mag.psihologije  i socijalnog radnika”, kaže Boras, te dodaje:

r9 r10 r11 r12 Portal Rogotin i Dubrovački vjesnik donose lijepu priču o udruzi “Radost” Ploče!

“Udruga djeluje u prostoru dodijeljenom od Ministarstva prostornog uređenja i državne imovine u zakup,  a od nedavno smo zbog nedostatka prostora za aktivnosti iznajmili još jedan prostor u privatnom vlasništvu. Osim osnovne djelatnosti u socijalnoj skrbi, djelatnosti  udruge sukladno ciljevima su: demokratska i politička kultura, ljudska prava , obrazovanje, znanost i istraživanje, zaštita zdravlja ,razvoj volonterstva, zaštita okoliša , održivi razvoj i međunarodna suradnja te inicijative za rješavanje istih u skladu s općim interesima društva u cjelini”.

r13

RemasterDirector_1a5c03258

RemasterDirector_1a5c03258

r15 r16 r17

Udruga “Radost” također surađuje sa institucijama Grada Ploča provodeći niz zajedničkih aktivnosti koje doprinose uključivanju osoba s invaliditetom u život zajednice. Kako naglašavaju, ponosni su na tu suradnju pa su tako za 24.rođendan dobili najljepši poklon od Glazbenog  odjela Osnovne škole “Vladimir Nazor” Ploče koji je održao  koncert za članove Udruge “Radost” u Domu kulture. “Radost i osmijeh na licima mladih glazbenika i naših “Radosnih” je najljepši i najtopliji dar koji smo mogli poželjeti za obilježavanje 24. godine djelovanja naše udruge . Hvala Vam dragi naši prijatelji , učenici i profesori od srca”, poručili su članovi pločanske udruge koja je temeljna članica Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama te u koordinaciji s još 32 udruge na području Hrvatske djeluje u korist osoba s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima.

Share.

About Author

Comments are closed.