Close Menu
Portal Rogotin – Hrvatska
    Facebook
    NAJNOVIJE
    • U Dubrovniku uhićen albanski državljanin osumnjičen za pokušaj ubojstva i nametljivo ponašanje
    • Razriješena zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju “teška” 100.000,00 eura
    • Besplatna radionica u Poduzetničkom inkubatoru Ploče: Poslovanje u digitalnom dobu – moć Facebooka i Instagrama
    • Šjora File, nova predstava MAK-a u utorak, 27. svibnja dolazi u Ploče
    • JADRAN LP: S tri pobjede ni drugo mjesto nije nedostižno
    • Makrame – radionica za odrasle
    • DALMATINKA: Nagrada je ovo za cijelu sezonu, a Iva Bule ostaje u Pločama
    • Jučer je u Pločama održana promocija policijskog zanimanja
    Portal Rogotin – Hrvatska
    • Naslovnica
    • Vijesti
      • Hrvatska
      • Županija DN
      • Ploče
      • Rogotin
      • Dolina Neretve
      • Makarsko primorje
    • Šport
      • Nogomet
      • Rukomet
      • Ostalo
    • Kultura
    • Komentari
    • Povijest
    • Religija
      • Dolina Neretve – sakralni objekti
      • Duhovna poruka
    • Zanimljivosti
    Portal Rogotin – Hrvatska

    Zareži križ, pospi cukrom… Sirnica miriše, Uskrs stiže. Donosimo recept za onu pravu neretvansku koja budi tople uspomene

    Iz starih kužina!
    AutorAutorAutor:PORTAL ROGOTIN18.04.2025

    Teško je zamisliti Uskrs bez mirisa sirnice ili pince, kako je još negdje zovu. Taj miris, pun topline i doma, širi se iz pećnica diljem Dalmacije danima uoči najvećeg kršćanskog blagdana.

    Sirnica nije samo kolač. To je znak buđenja proljeća, simbol novog početka i neizostavan dio uskrsnog stola. Meka, mirisna, s koricom od kristalnog šećera i križem na vrhu  ona u sebi nosi priču o tradiciji, ljubavi i obitelji.

    Svaka kuća ima svoj recept – netko dodaje rum, netko naribanu narančinu koru, netko domaću rakiju ružovaču – ali ono što je svima zajedničko je pažnja, strpljenje i srce koje se u nju ulaže, javlja Dubrovacki vjesnik

    Dok se po kuhinji širi onaj poznati miris – mješavina kvasca, limuna, vanilije i toplog tijesta znamo da je Uskrs pred vratima. A s njim i svi oni trenuci zajedništva koji ga čine posebnim.

    SASTOJCI (za šest sirnica):

    Za tijesto:

    1.5  kg glatkog brašna

    400 g šećera

    2 jaja i  6 žumanjka

    2 vanili šećera

    1,5 kockica svježeg kvasca

    2,5-3 dcl hladnog mlijeka

    250 g maslaca (rastopljenog)

    2 žlica rakije od ruže (po želji)

    žličica soli

    korica od dvije naranče i sok

    korica od dva veća limuna

    Za premaz:

    1 jaje

    krupni šećer za posipanje

    1. FAZA – PRIPREMA KVASCA (uzdizanje):

    U većoj posudi pomiješati:

    Kvasac

    1 žlicu šećera

    1 žlicu brašna

    1 dcl vode

    Ostavi da se zapjeni i naraste (5–10 minuta).

    1. FAZA – PRIPREMA TIJESTA:

    U zdjeli s kvascem dodati

    šećer

    vanilin šećer

    žličicu soli

    rastopljeni maslac

    žumanjke i dva jaja

    rakiju

    koricu limuna i naranče i sok od naranče

    mlijeko

    Sve promiješati i ostaviti desetak minuta da se sjedini.

    Dodati brašno i umijesiti tijesto.

    1. FAZA – DIZANJE:

    Ostavi na toplom da se diže 2 do 3 sata – treba udvostručiti volumen.

    1. FAZA – OBLIKOVANJE PINCI:

    podijeli na 6 jednakih dijela (ovisno želiš li manje ili veće pince)

    Oblikuj kugle i složi ih na pleh s papirom za pečenje

    Pokrij ih i pusti da se dižu još 1–1.5 sati

    1. FAZA – UKRAŠAVANJE I PEČENJE:

    Kad su se pince napuhale, lagano ih zareži škarama u oblik križa.

    Premaži ih razmućenim jajem.

    Pospite ih krupnim šećerom za onaj tradicionalni “cukrasti” izgled.

    Pečenje:

    Zagrij pećnicu na 180°C.

    Peci 30–40 minuta, dok lijepo ne porumene (ovisno o veličini – probaj čačkalicom).

    Kad se malo ohlade, pincu umotaj u kuhinjsku krpu – tako će ostati meka i mirisna. Uskrs bez nje? Ne !

    Stanislav Soldo/Dubrovački vjesnik

    Share. Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email
    Najnovije vijesti

    U Dubrovniku uhićen albanski državljanin osumnjičen za pokušaj ubojstva i nametljivo ponašanje

    Autor: PORTAL ROGOTIN15.05.2025

    Razriješena zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju “teška” 100.000,00 eura

    Autor: PORTAL ROGOTIN15.05.2025

    Besplatna radionica u Poduzetničkom inkubatoru Ploče: Poslovanje u digitalnom dobu – moć Facebooka i Instagrama

    Autor: PORTAL ROGOTIN15.05.2025

    Šjora File, nova predstava MAK-a u utorak, 27. svibnja dolazi u Ploče

    Autor: PORTAL ROGOTIN15.05.2025

    JADRAN LP: S tri pobjede ni drugo mjesto nije nedostižno

    Autor: Jurica Vukojević15.05.2025
    travanj 2025
    P U S Č P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  
    « ožu   svi »
    ARHIVA
    R o g o t i n
    Copyright © 2015-2025 PORTAL ROGOTIN

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.