UČESTALE BURE UZROKOVALE POMOR CIPOLA

0

U delti Neretve posljednjih dana pomalo apokaliptični prizori, stotine mrtvih cipola plivale su po površini vode i privlačile brojne galebove na gozbu. Iako su prizori djelovali pomalo zastrašujuće, neretvanski ribari kažu da se nije dogodilo ništa posebno, što se nije događalo i prije, kada su o ovo doba godine učestalo puhale bure, a „zakazao“ je maestral.

c1 c2

Naime, od početka svibnja u nekoliko desetaka navrata Neretvane je ujutro budila bura, koja je sprječava stvaranje plime. Uz to, nije bilo karakterističnih ljetnih popodnevnih maestrala i učestale su oseke. A to znači i veća zagrijanost vode i, u prvom redu, manjak kisika u vodi, što je smrtonosno za pojedine vrste cipola koje obitavaju u ovim vodama, a najviše za tzv. cipole šupljake.

c3 c4

Druge vrste riba, također karakteristične za ovo područje, nisu stradavale, pa se pretpostavlja da su otpornije ili su se povukle na veće dubine, gdje su manje temperature mora. Kako su napravile pomor cipola, učestale bure su ove godine, s druge strane, smanjile najezdu komaraca, jer je bila manja vlažnost, a time i otežano razmnožavanje komaraca.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.