27 RADNIKA HŽ CARGA IZ PLOČA OSTAJE BEZ POSLA

0

Djelatnici HŽ Carga u Pločama prolaze dramatične trenutke, a kako stvari stoje, njih više od trećine uskoro neće biti zaposlenici te firme. Naime, u HŽ Cargu je u tijeku nova organizacija i sistematizacija, koja će rezultirati smanjenjem značajnog broja radnika. Kada je u pitanju Regija jug, koja obuhvaća podružnice HŽ Carga u Kninu, Šibeniku, Splitu i Pločama, Uprava je procijenila da je višak ukupno 58 djelatnika. Od toga broja uvjerljivo najviše, gotovo polovica, otpada na Ploče. Točnije, od sadašnjih nešto više od 70 zaposlenika, višak ih je čak 27. Čak su poznata njihova imena i prezimena, kao i uvjeti koji im se nude.

Aneksom Kolektivnog ugovora predviđena su tri uvjeta. Po jednome, ukoliko radnik dobrovoljno prihvati da je tehnološki višak i potpiše sporazumni raskid Ugovora o radu, dobit će otpremninu koja se obračunava po godinama radnoga staža i iznosi pet tisuća kuna po godini staža, ali ukupni iznos može biti maksimalno sto tisuća kuna. Ako radnik odbije ovu ponudu, biti će mu dodijeljen otkaz kao tehnološkom višku, uz otkazni rok od četiri mjeseca i isplatu iznosa od 60 tisuća kuna. Treća mogućnost za zaposlenika HŽ Carga jeste odlazak u tzv. Željeznički fond, gdje bi proveli ukupno dvije godine. Za to vrijeme bi im se uplaćivao radni staž i mirovinsko i dobivali bi mjesečnu plaću od oko 3 100 kuna. Nakon dvije godine, ako se ne ukaže potreba za povratkom u firmu, što se iz ove perspektive čini nemogućim, išli bi kući bez otpremnine.

hz cargo ploce

Cjelokupan proces nove organizacije i sistematizacije trebao bi završiti vrlo brzo, do kraja listopada.Teška situaciji u ovoj firmi kulminirala je kada je HŽ Cargo na zadnjem natječaju izgubio veliki dio poslova od drugoga operatera, koji im je vremenom, preuzeo i dio radnika. Djelatnici HŽ Carga su, u svome ogorčenju prijetili prosvjedima, jer su poslove, kao su isticali, izgubili na prijevaru, a bezuspješno su se obraćali resornome Ministarstvu i ministru Olegu Butkoviću. Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, na njihove opetovane upite, samo su im poručivali kako prate situaciju u Pločama. A situacija u Pločama danas je takva da je 27 radnika HŽ Carga na izlaznim vratima te firme.

Ne tako davno, do prošle godine, HŽ Cargo – Područni centar Ploče postizao je odlične rezultate poslovanja i bio najbolji u Regiji jug.  Godišnji promet kretao se oko 2,5 milijuna tona, a otpremali su rasute terete za Lukavac, Kakanj i Zenicu, pšenicu, žitarice i slične proizvode za hrvatsko tržište i za inozemstvo, opskrbljivali su glinicom Aluminijski kombinat u Mostaru i zvornički Birač, prevozili su kontejnere, gorivo i druge terete. Danas im je preostalo samo gorivo, dio glinice i staro željezo, a kakva je sudbina preostalih radnika i te firme u Pločama pokazat će bliska budućnost.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.