KAKVA JE BUDUĆNOST OBITELJSKE MEDICINE U PLOČAMA

0

Za razliku od drugih jedinica lokalne samouprave u dolini Neretve, čiji su domovi zdravlja u problemima zbog otkaza ili porodiljnih dopusta liječnika obiteljske medicine, Dom zdravlja u Pločama, što se toga tiče, normalno funkcionira, ali ako se promatraju perspektive ove zdravstvene ustanove, ipak se naziru problemi, koje će, kako sada stoje stvari, biti teško riješiti.

Naime, pločanskome Domu zdravlja gravitira između 11 i 12 tisuća pacijenata s gradskoga područja, dijela Makarskog primorja do Zaostroga, te susjedne Hercegovine. O njima vodi brigu šestero liječnika obiteljske medicine, od kojih jedan radi pri Domu zdravlja, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je propisao da četvrtina ordinacija obiteljske medicine mora ostati u sastavu Doma zdravlja. Ostale ordinacije su poluprivatne, odnosno liječnici imaju koncesije u svojim ambulantama koje faktički nemaju nikakve veze s Domom zdravlja, osim što se fizički nalaze u istoj zgradi. Ti liječnici za svoj rad primaju glavarinu od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Njihova mjesečna plaća značajno je veća od plaće koju zarađuju domski liječnici, ali dosadašnje iskustvo iz Ploča pokazalo je da ni za takva zanimanja ne postoji interes. Posvjedočio je to i svojedobno raspisani natječaj, nakon što je jedna liječnica stekla uvjete za mirovinu, ali na koji se nitko nije javio. I upravo tu se naziru problemi s kojima bi se korisnici Doma zdravlja u Pločama mogli ubrzo susresti. Većina sadašnjih liječnika su pred mirovinom ili imaju uvjete za mirovinu.

S druge strane, mladi ljudi koji završavaju medicinske fakultete nisu motivirani za rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti bez obzira je li riječ o koncesiji ili radu pri Domu zdravlja, nego traže specijalizacije i pripremaju se za rad u bolnicama. Kako saznajemo brojni su razlozi za to, a ono što ih posebno demotivira su obila administracija koju moraju voditi i koja se stalno povećava, veliki broj pacijenata, nerijetko i stotinjak dnevno, mogućnost kazni, kojima nisu izloženi liječnici u bolnicama i sl. Osim toga, kada trebaju koristiti godišnje odmore, moraju naći zamjenskoj liječnika što je u Pločama nemoguće. Ilustracije radi, ima liječnika koji nisu koristili godišnji odmor više od 15 godina. Kako će se riješiti situacija u pločanskome Domu zdravlja pokazat će vrijeme, iako ne treba smetnuti s uma činjenicu da su problemi s posrnulom primarnom zdravstvenom zaštitom prisutni u cijeloj državi.

Tako, prema podacima Hrvatske liječničke komore, u posljednje se tri godine bilježi smanjenje od 139 liječnika obiteljske medicine u sustavu, a za pet godina u mirovinu će otići 628 doktora obiteljske medicine, dok će specijalizaciju obiteljske medicine završit samo 185 liječnika. Istovremeno, prema podacima HZZO-a, u mreži primarne zdravstvene zaštite nedostaje više od 230 timova, od toga u obiteljskoj medicini 117, u ginekologiji 61 i u pedijatriji 53 tima. U oko 130 ambulanti primarne zdravstvene zaštite ugovorenih s HZZO-om već sada nema liječnika – nositelja tima, a svako deveto predškolsko dijete u Hrvatskoj nema pedijatra!

 

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.