„KNJIGA BOLI“ PREDSTAVLJENA U PLOČAMA

0

U prepunom prostoru Pastoralnog centra Crkve kraljice neba i zemlje u Pločama predstavljena je memorijalna knjiga Svjedočim – Obrana i stradanje Općine Tovarnik u Domovinskom ratu. Svečanosti su nazočili načelnica Tovarnika Ruža Veselčić Šijaković i autor Antun Ivanković. „Knjiga boli“, kako ju je nazvala voditeljica Lora Mihaljević, koja je i pročitala pojedine dijelove knjige, svjedoči o stradanjima i patnjama Hrvata i nesrpskog stanovništva iz dvaju sela, Tovarnika i Ilače, u kojima su za vrijeme Domovinskog rata stradala 104 stanovnika.

Načelnica Tovarnika prisutne je ukratko upoznala sa svojom Općinom, pretežito poljoprivrednim krajem koji je iznjedrio književnika Antuna Gustava Matoša, koja se susreće s demografskim problemima, poput mnogih drugih jedinica lokalne samouprave pa joj je broj stanovnika pao s četiri tisuće na nešto više od dvije tisuće stanovnika.

Gordan Musulin, ispred Udruge branitelj Grada Ploča govorio je o povezivanju i prijateljstvu branitelja iz Tovarnika i našega grada, pri čemu je presudnu ulogu imao Zvonko Musa, sin Ane Muse, kao zapovjednik Granične policije u Tovarniku.

O tome kako je knjga nastala i o desetogodišnjem prikupljanju podataka i materijala za nju, svjedočio je autor Ivanković, naglasivši kako mu je bila dužnost napisati ovu knjigu. Zbog toga je obavio brojne teške i tužne razgovore s ljudima koji su pretrpjeli tragedije, zapisao brojna potresna svjedočanstva svjestan da to netko mora napraviti. Podsjetio je kako nitko nije odgovarao za počinjene zločine. Protiv Dušana Lončara iz Valjeva, zapovjednika proleterske brigade, Nataša Kandić je podnijela kaznenu prijavu 2016. godine, zbog kaznene odgovornosti, ali ništa se nije dogodilo.

Načelnica Veselčić izrazila je nadu da će ovu knjigu, osim svake kuće u Općini Tovarnik, imati i svaka knjižnica u Hrvatskoj kako se tragični događaji nikada ne bi zaboravili. Musulin je napravio usporedbu između Ploča i Tovarnika. U Pločama su se branitelji organizirali, osvojili vojarnu i oružje i išli ratovati „negdje drugdje“ za Hrvatsku, dok su kroz Tovarnik prolazile beskrajne okupatorske kolone sa silom naoružanja prema Vinkovcima. Tovarnik i Ilača su pokušali pružiti otpor, ali 65 policajaca i 16 gardista, s osobnim naoružanjem, te nekoliko zolja i tromblonskih mina, nisu imali šanse protiv tolike sile.

Ivanković je dodao kako su ljudi ubijani nakon okupacije sela, a  dr. Ljeposava Stanimirović je izdavala potvrde da su poginuli u eksplozijama. Istaknulo je kako ipak nisu uspjeli u svojim namjerama, dok je načelnica poželjela da se takvo zlo više nikada ne ponovi.

Među prisutnima bili su čelnici UBGR i HVIDR-e Željko Čović i Ante Škarić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ploča Niko Orepić, županijski vijećnik Matko Radonić, gradski vijećnici u Pločama, pločanski župnik don Ante Bitunjac i drugi. Prigodne pjesme izveli su članovi klape Stina, a na kraju su prisutni dobili knjigu na dar.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.