PROBLEMI NERETVANA SA KORONOM – Kako će poljoprivrednici obrađivati zemlju?

0

Zabrana kretanja izvan mjesta prebivališta, koja ju donio Nacionalni stožer civilne zaštite izazvao je dosta nejasnoća na terenu, poglavito među poljoprivrednim proizvođačima, vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u dolini Neretve. Naime, u dolini Neretve su tri grada Metković, Opuzen i Ploče te općine, Kula Norinska, Pojezerje, Zažablje i Slivno a kako većina poljoprivrednika živi u jednoj općini ili gradu a zemlja koju obrađuju nalazi im se u drugoj, moraju svakodnevno odlaziti izvan mjesta svog prebivališta. Poljoprivrednici, koji obrađuju svoju zemlju izvan mjesta prebivališta mogli bi se podvesti pod točku II stavak f. navedene odluke koja glasi:  putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće. Ali tu dolazimo do dodatnog pitanja, tko će tim poljoprivrednicima izdati potvrdu da bi mogli legalno otići na svoje posjede izvan mjesta prebivališta obrađivati zemlju. Sami sebi ako su vlasnici OPG-a, ali u problemu su oni koji nemaju registriran OPG, oni su definitivno u prekršaju

More je pitanja na koje ovdašnji poljoprivrednici čekaju odgovore  o čemu se oglasila udruga proizvođača voća i povrća Neretvanska mladež .

– S obzirom na situaciju u kojoj smo se našli, poljoprivredni proizvođači u dolini Neretve, a vjerojatno i šire imaju puno pitanja i nedoumica. Kako je vrijeme sadnje proljetno-ljetnih kultura pred nama, postavlja se puno pitanja: saditi ili ne? Hoćemo li planiranu proizvodnju uspjeti plasirati ili ne? . Koliko koje kulture imamo u proizvodnji? Te hoćemo li ‘glavnih’ strateških prehrambenih proizvoda imati dovoljno ?-ističe se u priopćenju Neretvanske mladeži.

poljop z 1086

U narednim tjednima počinje sadnja proljetno-ljetnih kultura, tikvice, dinje, lubenice, rajčice, paprike, krastavac i drugog povrća. Proizvođači su već uložili znatna financijska sredstva u proizvodnju, a nad glavom im stoji veliki upitnik: što će se događati kada proizvodi budu za berbu, kome će ih prodati, je li bolje saditi ili ne? Je li bolje izgubiti uloženo do sada ili riskirati i dalje pa izgubiti sve uloženo ?

Ako uzmemo u obzir podatak da se u jedan hektar povrtne proizvodnje u dolini Neretve uloži oko 60.000 kuna, smatramo vrlo bitnim dobiti odgovor na sva postavljena pitanja. Poljoprivredni proizvođači su radnici i žele raditi, ali ne žele raditi i gubiti. Stoga očekujemo brzi odgovor svih nadležnih.

Sredinom sljedećega mjeseca kreće berba jagoda i ona će biti prvi ispit spremnosti na novonastalu situaciju. Do sada je dobar dio poslova u poljoprivredi u dolini Neretve obavljala radna snaga iz susjedne BiH. S obzirom na novonastalu situaciju, očekujemo i određene poteškoće na tom planu-upozoravaju iz udruge Neretvanska mladež.

Da bi se sve potencijalno loše stvari izbjegle, iz ove udruge očekuju reakciju nadležnih institucija te predlažu da se  hitno napraviti ‘inventuru’ poljoprivredne proizvodnje. Kako nam ARKOD ne daje potrebne podatke, otvoriti jednostavan sustav za unos podataka o trenutnoj proizvodnji i planiranoj proizvodnji do kraja ove 2020. godine.
Nakon toga u dogovoru sa trgovačkim lancima trebalo bi
napraviti plan otkupa i plasmana svih poljoprivrednih proizvoda kao i odrediti ciljane cijene za sve poljoprivredne proizvode, sa ciljem zadovoljavanja dohotka proizvođača i prihvatljivosti cijena krajnjim potrošačima-smatraju u udruzi neretvanska mladež te dodaju da bi trebalo izraditi plan proizvodnje za naredno razdoblje, na osnovi podataka o potrošnji u
maloprodaji kao i otpisati potraživanja za 2020.g. za zakupninu državnog poljoprivrednog zemljišta te poreze i prireze svih poslovnih subjekata, OPG, obrt i d.o.o. kojima je glavna
djelatnost poljoprivredna proizvodnja.

Dodatni problem je radna snaga koja dolazi iz susjedne Hercegovine a koja zbog pandemije ne može prelaziti granicu. Stoga bi, smatraju u udruzi proizvođača voća i povrća, Neretvanska mladež trebalo sačiniti plan onih radnika koji imaju prebivalište u BIH da im se omogući ulazak u zemlju, jer neretvanske jagode neće imati tko brati ako ne dođu radnici iz Hercegovine, zaključuju u udruzi Neretvanska mladež.

Stanislav SOLDO

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.