Održan treći sastanak lokalnog Huba Plave energije Grada Ploča

0

U četvrtak, 25. lipnja 2020, održan je treći sastanak lokalnog Huba Plave energije Grada Ploča u okviru Interreg projekta Italija – Hrvatska „Coastenergy – Plava energija u lukama i gradskim obalnim područjima“ pod nazivom „Plava energija: Analiza energetskog potencijala Doma kulture Ploče – predstavljanje rezultata“.

Sukladno epidemiološkim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sastanak je održan online, a sudjelovali su dionici lokalnog Huba Plave Energije Grada Ploča, odnosno predstavnici javne vlasti, gospodarstva, edukacijskih institucija i udruženja.

Uvodnu riječ održale su mr. sc. Barbra Kristofich Ambruš, stručna suradnica za Hub Plave energije Grada Ploča te Marija Kovač, voditeljica Coastenergy projekta Grada Ploča koja se osvrnula na dosadašnje aktivnosti Huba.

Gojko Šimunović, direktor tvrtke Optima Therm d.o.o. i jedan od vodećih eksperata i pionira primjene plave energije u Hrvatskoj, predstavio je rezultate analize energetskog potencijala Doma kulture Ploče kao preliminarne faze izrade studije izvodljivosti ugradnje geotermalne dizalice u Dom kulture Ploče.

plava energioja

Studija je pokazala da je trenutni stupanj energetske učinkovitosti ustanove zadovoljavajuć. Ipak, postoji prostor za poboljšanje, posebno u segmentu rashladne energije gdje bi se dodatnom ugradnjom geotermalne dizalice na morsku podzemnu vodu postigle uštede od 80 posto u ljetnom periodu, odnosno 30 posto zimi. Isto tako, korisna bi bila ugradnja fotonaponskih sustava i solarnih panela na krovištu.

Tijekom prezentacije je istaknuta mogućnost za znatno unaprijeđenje energetske učinkovitosti objekta kroz poboljšanje toplinske ovojnice Doma kulture Ploče jer bi se smanjila potrošnja električne energije te povećao komfor boravka u objektu u ljetnim mjesecima.

Predstavnici Grada Ploča istaknuli su na kraju sastanka da je namjera da u budućnosti objekti u gradskom vlasništvu budu ne samo potrošači, već proizvođači električne energije sukladno strateškim smjernicama Europske unije.

 

Share.

About Author

Comments are closed.