„Ribarsko – znanstvena suradnja u Općini Gradac“

0

U Drveniku je održana prezentacija projekta „Ribarsko – znanstvena suradnja u Općini Gradac“, koji uključuje brojne aktivnosti poput izrade baze riba, analize krivolova, analize komercijalnog potencijala za prodaju odabranih vrsta riba na hrvatskom i inozemnom tržištu, izrade idejnog koncepta centra za pripremu ribe za tržišni plasman i sl. Na osnovu kvantitativnih i kvalitativnih podataka o ulovu tržišno vrijednih vrsta procijenit će se potrebni kapaciteti za skladištenje, preradu i distribuciju ribe. Bit će predložen idejni koncept za projektiranje  i izgradnju centra za pripremu ribe za tržište i njenu distribuciju koji će biti dimenzioniran prema količini ulovljene ribe. Projekt, kojeg je predstavila voditeljica Marina Topić, financiran je iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, financijskog instrumenta Europske unije za pomoć u ostvarivanju ciljeva iz Zajedničke ribarstvene politike (ZRP) i poticanje provedbe Integrirane pomorske politike (IPP) Europske unije za programsko razdoblje od 2014.-2020.

1.. 2..

3.. 4..

Cilj projekta, prijavljenog u sklopu Mjere I.3. “Partnerstvo između znanstvenika i ribara”, je poticanje prijenosa znanja između znanstvenika i ribara. Vrijednost je nešto veća od 1,4 milijuna kuna, od čega je doprinos Europske Unije 75 posto ili oko 1,1 milijun kuna, dok ostatak investicije pokriva RH.

Korisniku i nositelju projekta, Općini Gradac, dodijeljen je udio javne potpore od  sto sveukupnih prihvatljivih troškova. Načelnik Općine Gradac Matko Burić, pozdravljajući okupljene, najavio je odlazak lokalnih ribara u Grčku, kako bi se upoznali s iskustvima tamošnjih ribara, ukoliko to okolnosti s koronavirusom budu dozvoljavale.

5. 6..

7.. 8..

Partneri projekta su: Agronomski fakultet u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković, Obrtnička komora splitsko-dalmatinske županije (CEH za morsko ribarstvo) , te ribari. Zbog toga su na prezentaciji u Drveniku bili Ana Gavrilović, Vlatka Filipović Marijić, Ivan Gotovac i Antonio Šunjić.

Predviđeno trajanje projekta je 16 mjeseci, a kroz taj period će se potpisati Memorandum o suradnji znanstvenika, ribara, ribarske organizacije i lokalne samouprave i održati partnerski sastanaka u okviru partnerstva znanstvenika i ribara. U okviru partnerstva prikupit će se i prikazati podaci o ribarima u općini Gradac, obavit će se analiza ribara u gospodarskom ribolovu prema tipu plovila i ribolovnim alatima, analiza krivolova, kao i komercijalnog potencijala za prodaju odabranih vrsta riba. Predviđen je pilot projekt središnjeg informativnog punkta za ribarstvo i eko-broda kao rješenja za prikupljanje morskog otpada. Planira se i organiziranje studijske posjete Missolonghi (Zapadna Grčka) radi razmjene ribarskih iskustava, kao  i posjete pogonu za preradu i distribuciju ribe u Zadru.

9. 10

11 12

U živoj raspravi nakon prezentacije, lokalni ribari su goste upoznali s nizom problema koji ih muče. Najveći je, kako su istaknuli, krivolov. „Dok se riba prodaje direktno iz mreže restoranima, ne može se nadati sređivanju tržišta“, „Krivolovcima treba stati nogom bar na jedno krilo“, Krivolov je toliko ukorijenjen i ima tako bogatu tradiciju da bi ga trebalo zaštiti Zakonom“, komentirali su, neki i sarkastično, lokalni ribari, iskazavši ipak nadu da će se stvari promijeniti nabolje.

13 14

15 16

O ovoj temi čitajte u novom broju makarske kronike (utorak)!

Share.

About Author

Comments are closed.