Moćni gazda PPD-a – Vujnovac nakon plina i luke ušao i u poljoprivredu

0

mandarine na stabluENNA Fruit, novi igrač na tržištu voća i povrća u dolini Neretve, nastao dokapitalizacijom Marinade, ove godine namjerava otkupiti oko trećinu uroda mandarina u dolini Neretve, piše Jozo VrdoljakSlobodnoj Dalmaciji.

Kako otkriva voditelj otkupnog centra Dragan Crnomarković, u planu im je otkupiti oko 10 500 tona mandarine. Procjena je da je ove godine u dolini Neretve urod oko 32 tisuće tona. Ovaj otkupni centar je krenuo s otkupnom cijenom od četiri kune za prvu i dvije i pol za drugu klasu mandarine. Nakon tjedan dana cijena je korigirana na 3,5 kuna za prvu klasu, dok je druga klasa ostala na 2,5 kuna.

Prve količine otkupljenih ranih sorti mandarina iz ENNA Fruita su plasirali u okruženje. Strateški kupac je Konzum, a plasirali su ih još u Mercator Slovenija i Mercator Srbija.

ENNA Fruit ne može, kaže Crnomarković, funkcionirati samo u otkupu mandarine. Mandarina je, kaže, okosnica poslovanja i bez nje se ne bi ništa isplatilo raditi. No, značajan su otkupljivač neretvanske lubenice, kupusnjača, plasteničke zeleni poput salate i blitve, te jagoda, rajčica, krastavaca, paprika….

Tvrtka ENNA Fruit nastala je povezivanjem Enna Agra Pavla Vujnovca i tvrtke Marinada, koja je imala više vlasnika, a najznačajniji je Denis Matijević. ENNA Agro je tvrtka kojom je Pavao Vujnovac, inače i vlasnik PPD-a, prije više od dvije godine poslovanje proširio i na područje poljoprivrede, uključujući i opskrbu Konzuma. Osnovan djelatnost je organizacija proizvodnje voća i povrća kroz kooperativne odnose. Vodeći je dobavljač banana i citrusa za tržište Hrvatske i regije. Zanimljivo je da je otkupni centar u Opuzenu izgradio Agrokor, što je u to vrijeme bio veliki iskorak za otkup i plasman mandarina i ostalog povrća i voća, piše, među ostalim, Slobodna Dalmacija.

Share.

About Author

Comments are closed.