Zašto Rijeka i Ploče ne bi riješile gorući problem zbog rata u Ukrajini i pritom dobro zaradile

0

Ukrajinske su luke od početka ruske invazije pod vojnom blokadom ruske mornarice i zasad je nemoguće preko njih izvoziti goleme količine žitarica i raznih drugih proizvoda koje Ukrajina tradicionalno izvozi. Ali, zašto u pomoć ne bi priskočile i hrvatske luke, u Rijeci i Pločama? Zašto ne bi pomogle riješiti gorući problem, koji je povezan s krizom sigurnosti hrane (globalnom krizom u nastajanju), i pritom uposlile svoje kapacitete i nešto zaradile?

Dio ukrajinskog izvoza sada se preusmjerava na željeznicu, pa prema rumunjskoj luci Constanți, ali ta luka već radi punim kapacitetom i traže se druge mogućnosti. Luke na sjeveru Poljske jedna su od opcija. Ali ako ukrajinske žitarice trebaju, recimo, ići u Egipat ili sličnu zemlju koja je velika uvoznica iz Ukrajine, zašto bi teret išao toliko daleko do sjeverne luke pa plovio oko cijele Europe, kad može cestom i/ili željeznicom za otprilike isto sati doći do jadranskih luka i odavde isploviti puno kraćom rutom prema odredištu?

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/zasto-rijeka-i-ploce-ne-bi-rijesile-goruci-problem-zbog-rata-u-ukrajini-i-pritom-dobro-zaradile-1584577?fbclid=IwAR2l7xr4GdAB-MlrIfWzNcBjRBJ96csdEn8su9N_MNYFTaJPb0HRTDLlYe4 – www.vecernji.hr

 

Share.

About Author

Comments are closed.