Oleg Butković: Sve ide po planu, Pelješki most otvara se 26. srpnja

0

Na Pelješkom mostu i pristupnim cestama sve ide po planu te se njegovo otvaranje s dijelom pristupnih cesta očekuje 26. srpnja, rekao je danas ministar prometa Oleg Butković.

“Sve ide dobro, po planu i programu”, rekao je Butković i dodao da vrućine doduše otežavaju poslove, ali 18. srpnja trebala bi biti izdana uporabna dozvola za pristupne ceste (za most je već izdana), te bi most s dijelom pristupnih cesta trebao biti otvoren 26. srpnja, kako je i planirano.

Ministar je to izjavio nakon koordinacijskog sastanka projekta “Cestovna povezanost južne Dalmacije” i obilaska mosta.

“Projekt svih projekata-pelješki most, 26. srpnja bit će otvoren na radost svih ljudi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i svih onih koji će doći u Hrvatsku”, rekao je Butković.

Nije otkrio detalje programa otvaranja, no rekao je kako je bitno da to bude događaj “otvoren za sve ljude” koji će moći doći i prošetati mostom i “biti dio tog velikog događaja”, a sama ceremonija otvaranja bit će protokolarna.

Capture1

I dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da na mostu sve ide po planu i da neće biti kašnjenja. Izgradnjom mosta županija će po njegovim riječima dobiti poticaj za daljnji razvoj. Očekuje “nešto malo gužvi u Stonu ovoga ljeta”, ali to je, kako je rekao, “najmanja žrtva za napredak”.

Što se tiče drugih prometnih projekata koji su dobili vladinu potporu na sjednici u Dubrovniku 2019. godine, kao što su brza cesta zračna luka-grad-Osojnik, autocesta od čvora Metković do Osojnika i nastavak pelješke ceste od Brijeste do Orebića te obilaznice Orebića, rekao je da za sve te projekte u tijeku izrada projektne dokumentacije.

Važne su gospodarske i financijske koristi mosta

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je da je sve što je napravljeno na mostu i pristupnim cestama “vrlo impresivno”, no da su od divljenja važniji ekonomske, gospodarske i financijske koristi.

Kada se gleda cijela računica, dobro je da su radovi ugovoreni prije poskupljenja, rekao je.

Capture2

Što se tiče situacije oko cijena goriva, rekao je da je danas zadnji dan analize na dvotjednoj razini te da će vlada preko vikenda analizirati stanje, a potom izvijestiti što će i kako poduzimati.

Podsjetio je da su trošarine već ukupno smanjene za 80 lipa kod eurosupera odnosno 40 lipa za dizel, pa je ostalo nešto ispod 20 lipa na dizelu i ispod 40 lipa na benzinu.

“Hoćemo li posezati za tim dijelom ili nečim drugim, to ćemo još vidjeti”, rekao je Marić.

Izvor: HINA/Vlada RH

Slika: Tonći Plazibat

Share.

About Author

Comments are closed.