“Ne želimo da se lik i djelo pok. svećenika blati u jeftinom stjecanju političkih bodova lokalnih moćnika”

0

Nakon što je u medijima prije tri dana objavljen tekst o Augustinčićevu borcu u Gradcu u kojem se spominje i bivši župnik Gradca fra Ante Anić,  sadašnji župnik fra Bone Bilić zamolio nas je da objavimo njegovo priopćenje:

„U članku objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji  u utorak, 5.7. 2022. pod nazivom: “Narod prikuplja novac. Augustinčićev borac bit će opet naš simbol“ otvoreno se i bez imalo srama  proziva blagopokojnog svećenika fra Antu Anića da je On naredio rušenje spomenika na Gradini u Gradcu, iako i sami autori ovoga članka naglašavaju da spomenuto nije dokazano.

Članak je napisan u stilu pripovijetke jednog našeg poznatog Gračanina: „Čovjek koji je lajao na mjesec“.

Gospodo, važno je prvo da vas podsjetimo na činjenicu da su u N.O.B-u  sudjelovali  i brojni svećenici, među njima  je jedan od poznatijih blagopokojni fra Aleksandar Ribičić, koji su svojim djelovanjem ostavili dubok trag radeći na dobrobiti čovjeka i u skladu s Božjim zakonima.

U navedenom tekstu  se bez ikakvih pisanih dokaza , već vjerojatno  potaknuti lažnim iskazima pojedinih politički motiviranih pojedinaca otvoreno, bez imalo uvažavanja, vođeno ideološkim ili nekim drugim motivima optužuje i sudi svećenika Katoličke crkve za rušenje spomenka.

Stoga ovom prilikom podsjećamo sve naše sumještane na djela koje je fra Ante uz pomoć vjernog puka Gradca inicirao, proveo i ostavio na ponos budućim generacijama.

Neka od njih su: radovi na župnoj kući,  kapelica „Gospica“ na predjelu Konopljike, radovi na crkvi i oko nje (župska dvorana, popravak zvona, brušenje starih kamenih ploča, novi kor, obnova sakristije, radovi na krovištu, stubište ispred crkve, obnova zida ispod crkve, proširenje prolaza, gdje se crkva tom prilikom odrekla dijela svoje zemlje…..), radovi na crkvici sv. Ante na groblju (elektrifikacija i krovište), postavljanje Križa na Bošcu, mjestu okupljanja starih Gračana, gdje se sjedilo, razgovaralo, molilo i promatralo kad će se pojaviti Vapor.

Organizirao je brojne kulturne manifestacije, Misije, objavljivao list „Lapčan“ preko kojeg su  sačuvane uspomene na brojne naše sumještane, ali i važne događaje iz bliže i dalje povijesti.

Kao ozbiljni ljudi, svjesni činjenice da je „pero jače od mača“ dužni smo reagirati. Ne ulazimo u ideološke ili bilo kakve rasprave već odgovaramo na prozivke koje nisu utemeljene na pisanim dokazima ili povijesnim činjenicama o našemu fra Anti.

Ljubav i praštanje su u temeljima naše vjere i svima opraštamo, ali isto čuvamo istinu na  našega fra Antu. Ne želimo  da se lik i djelo pok. svećenika blati  u jeftinom stjecanju političkih bodova lokalnih moćnika.

Na kraju sam fra Ante je u više navrata isticao: „ Dok se političari trude da na sebi svojstven način uvjere ljude kojima stoje na čelu kako će oni sve poduzeti da im bude bolje, kvalitetnije, mirnije, smatrajući da će ih podložnici više cijeniti, dotle im uopće ne pada na pamet da su sva ta njihova obećanja uvijek i samo ovisna o čimbenicima koji nisu u njihovim moćima. Često zaboravljaju da su samo ljudi, bića ovisna o volji Boga koji ravna ljudskim sudbinama i u čijoj su ruci svemirska prostranstva i srdca ljudska.

Poštovani, mijenjajmo prvo SEBE da bismo mogli svijet mijenjati.“

Župnik: fra Bone Bilić

 

Share.

About Author

Comments are closed.