PLOČE: Borba za oružje

0

Unatoč žestokoj vojnoj agresiji s mora i zraka na Male Bare branioci oteli oružje i municiju; Snage ZNG-a i MUP-a preuzele veći dio oružja i municije iz skladišta u Malim Barama; Potopljen jedan minolovac i tri onesposobljena; Sedam gardista ranjeno i jedan poginuo; Razaraju se privredni objekti u luci; Stanovništvo od preksinoć uglavnom u skloništima, Predalo se 14 časnika i dvadesetak vojnika; Ratni brodovi pucali po objektima na rivi…

1.

Ove natpise donijela je Slobodna Dalmacija na današnji dan, 16. rujna 1991. godine, nakon što su hrvatske postrojbe u Pločama u akciji „Zelena tabla-Mala Bara“ osvojile prvu neprijateljsku vojarnu u Domovinskome ratu.

Sačuvao ju je Duško Milanović, legendarni ratni snimatelj iz Ploča. Vjerujemo da je ovo jedan od rijetkih sačuvanih primjeraka splitskoga dnevnog lista od toga dana u Pločama. Duško je novinu kupio u Metkoviću, jer zbog ratnog stanja nije ni dopremljena u Ploče.

2.

„Ovu objavu iz Slobodne Dalmacije napravljenu neposredno nakon napada na Male Bare, a koja svjedoči o dramatičnosti ratne zbilje u Hrvatskoj, a posebno u Pločama, poklanjam Rogotin portalu da se živući Pločani podsjete tih dana, a mlađi da vide i ne zaborave. Nadam se da će ovaj primjerak Slobodne Dalmacije potaknuti mlade da razmisle o tome kako su im djedovi i očevi  goloruki išli na tu vojnu utvrdu. I uspjeli!“, rekao je Duško i podsjetio na riječi zapovjednika ZNG-a Velije Barbira s druge obljetnice akcije „Zelena tabla“, kada je istaknuo kako su velike Male Bare i da imamo na što biti ponosni, ali i izrazio strah da ta veličanstvena akcija bude prepuštena zaboravu.

3.

Duško je apelirao na branitelje da ne budu razjedinjeni u miru, nakon što su bili ujedinjeni u ratu. A kako je bilo u ratu, ne samo u Pločama nego na Južnom bojištu, svjedoče njegove brojne i neprocjenjive snimke, koje je neumorno stvarao izlažući se smrtnoj opasnosti.

4.

Duško Milanović bio je snimatelj prve ratne Televizije Opuzen, TV Ploče, HRT-a i Ministarstva obrane. Bez njegovih snimaka nemoguće je stvarati povijest ovoga kraja.

5.

 

Share.

About Author

Comments are closed.