Obilježena 32. obljetnica osnivanja 116. brigade HV-a

0

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća jutros je na Gradskom groblju sv. Ivana Nepomuka obilježena 32. obljetnica osnivanja 116. brigade HV-a.

Pred Središnjim križem vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Grada Metkovića na čelu s gradonačelnikom Daliborom Milanom, predstavnici zapovjedništva brigade, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, političkih stranaka i policije.

polaganje-vijanaca-12

Podsjetimo, 17. studenoga 1991., ustrojena je 116. brigada Hrvatske vojske. U njen sastav ušla je većina manjih, već ustrojenih postrojbi, a između ostaloga i ‘A’ satnija ZNG Metković – prva djelatna postrojba ustrojena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U Metkoviću je ustrojeno zapovjedništvo i 1. bojna, u Opuzenu 2. bojna, u Pločama 3. bojna, u Novim selima 4. bojna, a u Blacama 1992. Stolačka bojna. Brigada je imala ogroman doprinos u obrani doline Neretve i dubrovačkoga područja, a njezini pripadnici kasnije su se borili u akcijama diljem Hrvatske. Kroz brigadu je prošlo 6.409 branitelja, od čega ih je 52 poginulo, a više stotina ih je ranjeno.

U sklopu programa obilježavanja 32. obljetnice osnivanja 116. brigade HV-a u 18 sati u crkvi sv. Ilije bit će služena i misa za branitelje.

Tekst i slike: metkovic.hr

 

Share.

About Author

Comments are closed.