ANTE ŠTRBIĆ FULIN: 50 godina samostalnog rada u ugostiteljstvu: Radit ću dok sam živ!

0

Ante Štrbić – Fulin, legendarni pločanski ugostitelj i zaštitnik znak ugostiteljstva u gradu na ušću Neretve, ove godine obilježava vrijedan jubilej – 50 godina samostalnog rada. Vitalni 74-godišnji Rogotinjanin i ne pomišlja na mirovinu, iako je najstariji u Pločama koji se bavi ovim poslom. I voli ga toliko da kaže kako nema ništa protiv toga da jednoga dana, kada za to dođe vrijeme, i umre radeći u svome restoranu.

2

Fulin je član prve generacije Ugostiteljske škole u Pločama, neumorni je radnik i džentlmen, a „traje“ već 56 godina jer vrlo dobro zna da ljudima uz kvalitetnu hranu i piće, treba pružiti pažnju i gostoprimstvo. Rođen je 7. lipnja 1950. u Rogotinu, osnovnu školu završio je u rodnom mjestu i u Pločama, Ugostiteljsku školu u Makarskoj 1970., a pet godina kasnije Višu ugostiteljsku školu u Splitu. Kao stipendist Hotelskog poduzeća Jadran Ploče počeo je „peći zanat“ početkom rujna sada već davne 1967.,a od 1. lipnja 1970,. radio je u hotelu Astarea u Mlinima. Nakon vojske i ženidbe sa suprugom Zorom, vratio se u Ploče (Hotel Ploča, Laguna Gradac), a onda je 1974. krenuo samostalnim putem. Najprije je preuzeo kultni restoran Teta Olga u Rogotinu, a onda na Čeveljuši otvorio restoran Fulin. Poslije toga je kupio poslovni prostor u Pločama u ulici Vladimira Nazora 43, gdje od 1982., dakle pune 42 godine, vodi restoran Fulin. Kroz praksu je u njegovim restoranima do sada prošlo preko 400 učenika.

Novi broj Dubrovačkog vjesnika (petak) u tiskanom izdanju donosi priču o Anti Štrbiću Fulinu.

3

„Ovaj posao je moj život, radost i veselje i zato se radujem svakoga jutra dok dolazim na posao. Družim se s dragim ljudima, pričamo, razmjenjujemo iskustva i uz to radim. Po prirodi sam razgovorljiv i komunikativan i zato mi ugostiteljski posao „leži“. A radim, ne da bih stvarao kapital, nego me boravak u restoranu, ispunjava zadovoljstvom. Planiram raditi sve dok me zdravlje bude služilo“, kaže nam Fulin i naglašava kako u svemu ima potporu svoje supruge Zore.

A njih dvoje život je nemilosrdno šibao, malo ljudi bi podnijelo takve udarce. Izgubili su obojicu sinova, Zorana i Andreja, Ante dvojicu braće, ali se ne predaju. „Da, i ovaj posao nam pomaže da se borimo s tugom. Moja supruga me u svemu prati, a radost u naše živote unose unučad Ana-Marija, Ante i Josipa, te praunuk Oliver.

4

O Fulinovom radu i kvaliteti usluge koju pruža svjedoče i imena nogometnih i košarkaških klubova, sportaša i političara koji su posjećivali njegove restorane: „Hajduk, s kojim sam putovao u Valenciju, Dinamo, Velež, Željezničar, Sarajevo, Jugoplastika, samo su neki od poznatijih klubova koje sam posluživao, od sportaša posebno pamtim Matu Parlova i Marjana Beneša, koji mi je darovao boksačke rukavice,, bili su ti i Hanka Paldum, Edo Majka, Severina „kad je imala 19 godina“ i mnogi drugi glazbenici, a političare je nemoguće i nabrojiti, još od Edvarda i Pepice Kardelj, pa Franje Tuđmana, Ive Josipovića, Stipe Mesića, Jadranke Kosor, Andreja Plenkovića, Dubravke Šuice, Mate Granića, Davora Bernardića, Marije Vučković, Tomislava Ćorića, Nikole Dobroslavića, Branke Bačića, mog dragog prijatelja Rajke Ostojića i mnogih drugih, a moram izraziti zadovoljstvo da se u mome restoranu hrani i legendarni pločanski svećenik u mirovini don Petar Mikić“.

5

Novi broj Dubrovačkog vjesnika (petak) u tiskanom izdanju donosi priču o Anti Štrbiću Fulinu.

Kroz desetljeća, mnogo se toga promijenilo u hrani koju gosti naručuju: „Na žalost, izgubilo se puno tradicionalnih, ali i zdravih jela, kupusa, blitve, punjenih paprika, gulaša, teletine u grašku, tripica, pašticade, sitne ribe poput gavuna i glamoča. Danas se to naručuje samo iznimno, a nekada svakodnevno. Sve je zamijenila brza hrana“, kaže naš sugovornik.

6

Ante Štrbić Fulin je časnik HV i dragovoljac Domovinskoga rata i cijeli je život društveno angažiran. Gotovo četiri desetljeća bio je predsjednik ili dopredsjednik Turističke zajednice Grada Ploča, bio je predsjednik Ceha ugostitelja Ploča, predsjednik NK Jadrana, dopredsjednik RK Dalmatinke, prvi predsjednik Udruženja obrtnika, član vodstva Udruge branitelja Grada Ploča, županijski delegat u Hrvatskoj obrtničkoj komori… Godine 2015. Grad Ploče dodijelio mu je Nagradu za životno djelo.

Novi broj Dubrovačkog vjesnika (petak) u tiskanom izdanju donosi priču o Anti Štrbiću Fulinu.

Share.

About Author

Comments are closed.