PRORAČUN GRADA PLOČA ZA 2018. GODINU REBALANSOM POVEĆAN PREKO 6 MILIJUNA KUNA

0

Ukupni prihodi Grada Ploča po rebalansu, usvojenom glasovima devetero vijećnika vladajuće koalicije SDP-HSS-Pločanska stranka, NL Niko Orepić, iznose 46,7 milijuna kuna i veći su za gotovo 6,2 milijuna kuna ili za oko 15 posto u odnosu na ukupno planirane prihode po Proračunu za ovu godinu, usvojenom u prošlogodišnjem prosincu.

Prema riječima Mije Šumana, voditelja gradskoga Odjela za proračun i financije, u okviru prihoda od poreza na dohodak formirana je nova stavka tzv. sredstva fiskalnog izravnavanja, kao direktna posljedica novoga Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave kojim je definiran novi model financiranja, a koji je stupio na snagu početkom ove godine. Na toj stavci planirano je ukupno 8,2 milijuna kuna i taj je iznos planiran temeljem ostvarenja sredstava fiskalnog izravnavanja u prva tri mjeseca tekuće godine.

Pojedine vrste prihoda izvršavaju se osjetno ispod planiranih iznosa, pa je tako planirani prihod od poreza i prireza na dohodak od nesamostalnog rada ovim rebalansom smanjen za preko pola milijuna kuna, na ukupno 8,3 milijuna kuna, dok se porez i prirez od samostalnih djelatnosti kojega plaćaju odvjetnici, revizori, bilježnici, vještaci i drugi, planiran na iznos od gotovo 1,2 milijuna kuna, ostvaruje u skladu s planiranom dinamikom. Prihodi od prodaje građevinskoga zemljišta planirani su rebalansom na oko sedam milijuna kuna, a prihodi od komunalne naknade 4,7 milijuna kuna, dok su prihodi od komunalnog doprinosa smanjeni za 1,3 milijuna kuna,, na ukupno milijun kuna. Šuman je, među ostalim, istaknuo kako su vrlo ambiciozno planirane pomoći iz državnoga proračuna.

Oporbeni vijećnici glasovali su protiv predloženoga rebalansa proračuna, a najglasniji je bio HDZ-ovac, bivši gradonačelnik, Krešimir Vejić. On smatra da je rebalans napravljen samo tehnički, kako bi se rasporedila ogromna sredstva koja Grad Ploče dobiva, što se „nije dogodilo u povijesti“. Istaknuo je kako u rebalansu prevladava potpuna bezidejnost, da se pristigla sredstva ulažu u intelektualne usluge, podizanje raznih zidića i slično, a nema ni traga o ulaganjima u Poduzetničku zonu, razvoj gospodarstva, sport, socijalnu skrb i dr. Vejić, također smatra da se, unatoč očekivanih 8,4 milijuna kuna, koje će Grad Ploče, prema njegovim procjenama, dobiti novim Zakonom o financiranju lokalne samouprave, proračun neće u konačnici realizirati u planiranom iznosu, jer se nerealna očekivanja od prodaje zemljišta.

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević (SDP), izjavio je kako je predloženi rebalans realan, te da će vladajuća struktura u Pločama, napraviti sve da se planirano i realizira, dok je Šuman podsjetio Vejića kako je i on na isti način planirao proračun, te da se mora voditi računa o obvezama iz prethodnih godina.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.