Kitesurfing na Ušću Neretve uskladiti s ciljevima i aktivnostima iz Plana upravljanja posebnim rezervatima

0

Jezero Modro oko, Ušće Neretve i jezero Kuti uskoro će postati posebni zaštićeni rezervati, piše Slobodna Dalmacija.

Zaštita ovih područja u kategoriji posebnog rezervata od posebnog je interesa za Republiku Hrvatsku čime se na taj način ostvaruju preduvjeti za dugotrajno očuvanje močvarnih ekosustava i njegove bioraznolikosti, krajobrazne te geološke raznolikosti. Najveće bogatstvo i raznolikost faune odnosi se na svijet ptica, a na Ušću Neretve i riba.

U dolini Neretve redovito se pojavljuje preko 150 vrsta ptica, a ukupno ih je zabilježeno preko 300 vrsta. Od toga 65 vrsta smatra se ciljnim vrstama područja ekološke mreže Delta Neretve. Kao najveći kompleks tršćaka u Republici Hrvatskoj, cijelo područje delte Neretve važno je i kao odmorište tijekom seobe ptica prema Africi, kao i za zimovanje ptičjih populacija iz sjeveroistočne i srednje Europe.

Kako doznajemo, u posebnom rezervatu dopušteni su zahvati i djelatnosti koje ne narušavaju povoljno stanje močvarnih i vlažnih staništa te ugroženu i zaštićenu ornitofaunu i ihtiofaunu. Budući je i dosadašnje korištenje vodenih i močvarnih staništa na području predloženih posebnih rezervata od strane lokalnog stanovništva bilo skromno i sporadično (prvenstveno za manju poljoprivrednu proizvodnju, organiziranje fotosafarija, vožnje lađom, ribarenje…) ne očekuje se da će posebni rezervati svojim proglašenjem donijeti ograničenja lokalnom stanovništvu, stoji među ostalim u stručnoj podlozi za proglašenje jezera Modro oko, Ušća Neretve i jezera posebnim zaštićenim rezervatom, kojega su izradile stručne službe Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

images  Osim što će zaštiti biljni i životinjski svijet, budući posebni rezervati omogućiti će širenje neretvanske turističke ponude poput bicklizma i drugih tipova alternativnog turizma, birdwatchinga, fotosafarija . Također će se upotpuniti proizvodno-prodajne djelatnosti lokalnog stanovništva poput prodaje suvenira i poljoprivrednih proizvoda domaćim i inozemnim posjetiteljima.

– Općina Zažablje podržava inicijativu, da nakon 15 godina Ministarstvo zašite okoliša i energetike proglašava posebni ornitološki rezervat u Kutima. Samim time je općina dobila dodatnu vrijednost, potencijal za razvoj selektivnih oblika turizma a ujedno i očuvanje ovog područja, kazala je načelnica Zažablja, Maja Vrnoga.

Podsjetimo, do sada je šire područje delte Neretve bilo predloženo za zaštitu u kategoriji parka prirode no od toga se odustalo jer se sa takvim prijedlog nisu slagali gradovi i općine koji su smatrali da će se park prirode ograničavati intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju. Međutim,  unutar samih posebnih rezervata Ušća Neretve, Modrog oko i jezero Desne, te Kuti nema značajnijih poljoprivrednih aktivnosti a prema izrađenoj stručnoj podlozi nužno je poticati ekološku proizvodnju, što je ujedno i trend u zemljama Europske unije.

– Uvođenje raznolikijih poljoprivrednih kultura (voćne i povrtne vrste) može povoljno utjecati na bioraznolikost i krajobraznu raznolikost te su takve promjene korištenja postojećih poljoprivrednih zemljišta potencijalno povoljne uz poštivanje suvremenih standarda u korištenju ekoloških sredstava za zaštitu bilja, ističu stručne službe Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Nakon proglašenja posebnih rezervata u njima neće biti dopuštena gradnja bez ispunjavanja posebnih uvjeta te neće biti moguće neplansko isušivanje močvara što je do sada bio čest slučaj u Neretvi.

Glavna turistička ponuda na području predloženih posebnih rezervata je foto-safari u tradicionalnoj lađi, sportski ribolov, ronjenje, kajakaštvo, promatranje ptica, biciklizam i pješačenje. Međutim, pojedine sportske aktivnosti u neposrednoj blizini predloženih rezervata kao što je kitesurfing na Ušću Neretve ometaju populacije ptica koje borave na ovom prostoru te ih je nužno uskladiti s ciljevima i aktivnostima iz Plana upravljanja posebnim rezervatima. Nasuprot tome, u delti Neretve postoje izuzetne pogodnosti za posjetiteljski turizam koji bi se zasnivao na obilasku zaštićenih dijelova prirode poput predmetnih ili već postojećih ornitoloških rezervata, naročito uz promatranje ptica i fotografiranje, u kombinaciji s obilaskom arheoloških lokaliteta u Naroni te kulturno-povijesnih znamenitosti šireg područja doline Neretve.

–  Ovo područje je trebalo zaštiti prije 25 godina, ali nikada nije kasne i sve aktivnosti koje štite prirodu ja pozdravljam. Međutim, treba o svemu informirati lokalno stanovništvo i točno objasniti što dobivaju odnosno što gube kada se određeni područje zaštiti. Ljudi se trebaju prilagoditi prirodi i živjeti i raditi u skladu sa prirodom-ističe Pavo Jerković koji je na obali jezera Kuti sagradio Neretvansku kuću koju u sezoni posjeti nekoliko tisuća inozemnih posjetitelja i to u neretvanskim lađama jer drugog pita nema.

– Inozemni posjetitelji su sretni kada se voze u lađama pa sretnu naše poljoprivrednike koji ih časte smokvama, jagodama, trešnjama, mandarinama. Toga nema nigdje u svijetu-naglašava Jerković, koji se nada da će proglašenje posebnog rezervata jezera Kuti intenzivirati turistička ponuda ovog kraja od koje će imati koristi i turistički djelatnici ali i lokalni poljoprivrednici.

Stanislav SOLDO/Slobodna Dalmacija

Share.

About Author

Comments are closed.